Mehtap için; Gözümü açtığım gibi tarif…
Ispanaklı börek (tahinli, pekmezli falan…)
3 adet yufka
Bir bağ ıspanak
1,5 çay bardağı soya sütü
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1 tatlı kaşığı tahin
1 yemek kaşığı dut pekmezi
Yarım çay bardağı zeytin yağ
Damak tadına göre baharatlar, kırmızı biber, çörek otu, kekik
Orta boy bir fırın tepsisi yağlanır ve yufkalardan biri tepsiye tepsiden taşmayacak şekilde buruşturularak yerleştirilir. Üzerine bir kasede karıştırılmış yarım çay bardağı süt, keten tohumu, tahin bir fırça yardımı ile sürülür.
Çok güzel bir şekilde yıkanmış ıspanaklar çok ince parçalara ayrılmadan doğranır ve iki kat yufka arasında kullanılacağı için iki eşit parçaya bölünür.  Ispanaklar yufkanın üzerine eklenir. Soya sütü ile yukarıda yapılmış karışımın içine, kırmızı pul biber, kekik ve biraz daha süt ilave edilerek kaşık yardımı ile serpiştirilir.
Bu esnada fırın 180 derecede ısıtılır.
Diğer yufka ıspanakların üzerine buruşturularak örtülür. Ispanak yufkanın üzerine eklenir ve soya sütü ile yapılmış karışım ıspanakların üzerine dökülür.
Üçüncü ve son yufka ıspanakların üzerine buruşturularak örtülür ancak yufka dört bir tarafından diğer yufkaları örtecek şekilde diğer yufkaların altına doğru katlanır.
Yufkanın üstüne pekmez, bir miktar zeytin yapı ve soya sütünden yapılan karışım tepsinin kenarlarına değmeyecek şekilde bir fırça yardımı ile sürülür.
Üzerine çörek otu serpiştirilir. Önceden ısıtılmış fırına sürülen tepsi 30 dk. pişirilir. Yufka üzerine sürülen pekmez yufkanın kızarmasına neden olacağı için erken piştiği ya da böreğinizin yandığı hissine kapılmayın ama arada mutlaka kontrol de edin.
Bu da resmi afiyet olsun J


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kendine yolculuğa çıkan bir mentinin çok keyifli hikayesi!