Mehtap için; Gözümü açtığım
gibi tarif…
Ispanaklı börek
(tahinli, pekmezli falan…)
3 adet yufka
Bir bağ ıspanak
1,5 çay bardağı soya sütü
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1 tatlı kaşığı tahin
1 yemek kaşığı dut pekmezi
Yarım çay bardağı zeytin yağ
Damak tadına göre baharatlar,
kırmızı biber, çörek otu, kekik
Orta boy bir fırın tepsisi
yağlanır ve yufkalardan biri tepsiye tepsiden taşmayacak şekilde buruşturularak
yerleştirilir. Üzerine bir kasede karıştırılmış yarım çay bardağı süt, keten
tohumu, tahin bir fırça yardımı ile sürülür.
Çok güzel bir şekilde yıkanmış
ıspanaklar çok ince parçalara ayrılmadan doğranır ve iki kat yufka arasında
kullanılacağı için iki eşit parçaya bölünür. Ispanaklar yufkanın üzerine eklenir. Soya sütü
ile yukarıda yapılmış karışımın içine, kırmızı pul biber, kekik ve biraz daha
süt ilave edilerek kaşık yardımı ile serpiştirilir.
Bu esnada fırın 180 derecede
ısıtılır.
Diğer yufka ıspanakların üzerine buruşturularak
örtülür. Ispanak yufkanın üzerine eklenir ve soya sütü ile yapılmış karışım
ıspanakların üzerine dökülür.
Üçüncü ve son yufka ıspanakların
üzerine buruşturularak örtülür ancak yufka dört bir tarafından diğer yufkaları
örtecek şekilde diğer yufkaların altına doğru katlanır.
Yufkanın üstüne pekmez, bir
miktar zeytin yapı ve soya sütünden yapılan karışım tepsinin kenarlarına
değmeyecek şekilde bir fırça yardımı ile sürülür.
Üzerine çörek otu serpiştirilir.
Önceden ısıtılmış fırına sürülen tepsi 30 dk. pişirilir. Yufka üzerine sürülen
pekmez yufkanın kızarmasına neden olacağı için erken piştiği ya da böreğinizin
yandığı hissine kapılmayın ama arada mutlaka kontrol de edin.
Bu da resmi afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder